Omniam ad maiorem Dei gloriam!
Omniam ad maiorem Dei gloriam!

Říjen - měsíc posvátného růžence

13. října, 2017allocutio

 

 

 
     Když Pán Ježíš naučil apoštoly modlit se Otče náš, dal nám velkou možnost oslovit našeho společného Otce. Toho, který nám poslal svého Syna, který se narodil z Panny Marie. Možnost poděkování a prosba o využití tohoto daru se otevírá v krásné modlitbě svatého růžence. Měsíc říjen je měsícem růžencovým a my můžeme, když skutečné růže v zahradách odkvétají, uvíjet růže duchovní. Růže bílé, růže radosti, růže červené, růže bolesti a růže zlaté, růže slávy. Při jejich uvíjení si připomínáme události ze života Panny Marie a Pána Ježíše a také prosíme, abychom je mohli svým životem následovat.
     Jistý kněz vzpomíná na svou kmotřenku. Neměla radostný život, ale bolestné události prožívala s růžencem v rukou. Její muž se vrátil
z války s podlomeným zdravím a brzy umírá na souchotiny. Tato nemoc postupně volá do hrobu i všech šest dětí. A když kmotřence lidé vyčítají, že se modlí zbytečně, pak jasně odpovídá, kdyby neměla růženec, pak by volila oprátku.
     Také kniha Zvony Nagasaki lékaře Takaši Nagaie ukazuje sílu růžence. Tento katolík a radiolog prožil 9. srpen 1945 na svém pracovišti
v nemocnici, když byla na toto město svržena atomová bomba. Přes svá zranění ošetřil mnoho popálených a mnoha dalším už pomoci nemohl, protože byli mrtví. Když se po třech dnech dostal na místo svého bydliště, našel dům rozbořený, ještě teplé kosti své ženy a v pravé ruce byl řetízek s křížkem. Umírala s růžencem.
     Kněží věznění v padesátých letech minulého století nesměli mít ani breviář, ani růženec. Udělali si jej tak, že z rozžvýkaného chleba udělali kuličky na provázku. Kuličky byly tvrdší než kost. Když byl jeden z kněží vyslýchán a mlácen gumovým obuškem, vrátil se na celu a jeho růženec se proměnil v prach. Mohl říci, že trpěl s Ježíšem.
     Nositel Nobelovy ceny za literaturu, básník Jaroslav Seifert, vzpomíná, že na začátku války
s růžencem v rukou klečí před třeboňskou Madonou a prosí o ochranu před kovovými ptáky, kteří z oblohy shazují smrt a bolest. Stejně vroucně pak děkuje opět s růžencem po skončení válečných hrůz.
     Stejně si musíme připomenout, že o podobném tématu se mluví i v naší Erbenově básni Svatební košile. Pro milou si přichází pocestný, který odhazuje nejen modlitební knihu, ale i růženec, aby byli co nejdříve na hřbitově. Nezapomeňme, že cesta bez modlitby růžence může našince přivést na ten nejhorší a nejstrašnější hřbitov.
     Poděkujme s růžencem v ruce, že nám Bůh dává skvělého průvodce naším životem a putujme za Pánem s Pannou Marií. Amen.

 
 
Per Mariam ad Jesum!